Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 
 .
 .
 .
 
 .
 .
 

Novosti

Borba protiv terorizma treba biti glavni prioritet Europske unije, a slijediti je mjere za smanjenje nezaposlenosti, borba protiv poreznih prijevara, upravljanje migracijama, nadzor vanjskih granica te zaštita okoliša, kaže većina građana koja je sudjelovala u posebnom istraživanju Eurobarometra koje je proveo Europski parlament. Ispitanici su odgovarali na pitanja o tome treba li EU intervenirati više ili manje u različitim područjima. Više u našoj infografici.
Pročitaj više
.
Slovačka 1. srpnja zamjenjuje Nizozemsku na čelu Vijeća Europske unije. Narednih šest mjeseci zemlja želi ojačati gospodarstvo i zajedničku politiku migracija i azila, modernizirati zajedničko tržište te raditi na globalnoj prisutnosti EU-a. Uz sve to, predsjedništvo se treba baviti stanjem u EU-u nakon referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Evo što očekuju slovački zastupnici u Europskom parlamentu.
Pročitaj više
Martin Schulz
Izbor građana na referendumu o članstvu zemlje u Europskoj uniji treba što prije uvažiti uz punu suradnju Europskog parlamenta, rekao je predsjednik Martin Schulz 28. lipnja na sastanku čelnih ljudi država članica EU-a u Bruxellesu. "Dugoročna nesigurnost nije u ničijem interesu", naglasio je te dodao kako je Unija i sama svjesna kako treba reforme.
Pročitaj više
.
Otvarajući izvanrednu sjednicu, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz napomenuo je da je ovo prvi put da je plenarna sjednica sazvana u tako kratkom roku, ali je i naglasio da je odluka građana Ujedinjenog Kraljevstva da napuste EU također bez presedana.
Pročitaj više
.
Ujedinjeno Kraljevstvo mora poštivati želju većine svojih građana, u potpunosti i što je prije moguće i službeno se povući iz EU prije nego što se bilo kakav novi odnos može ugovoriti, kaže Europski parlament u rezoluciji izglasanoj nakon izvanredne plenarne rasprave u utorak. Zastupnici su također naglasili hitnu potrebu za reformama kako bi se osiguralo da EU ispunjava očekivanja svojih građana.
Pročitaj više
.
Izvanredna plenarna sjednica vezana uz rezultat britanskog referenduma o članstvu zemlje u Europskoj uniji zakazana je u Bruxellesu ovog utorka, 28. lipnja. Zajedničko saslušanje o financijskim posljedicama izbjegličke krize održava se u četvrtak, 30. lipnja. Klubovi zastupnika pripremaju se za plenarnu sjednicu u Strasbourgu.
Pročitaj više
.
Nakon izvanrednog sastanka Konferencije predsjednika Parlamenta (predsjednika EP-a i šefova klubova zastupnika) o rezultatima referenduma o članstvu u EU u UK-u 23. lipnja, Konferencija predsjednika odlučila je u petak da će sazvati izvanrednu plenarnu sjednicu za 28 lipnja u 10.00 sati. Tijekom te plenarene sjednice zastupnici će glasovati o rezoluciji u kojoj će analizirati rezultate i sljedeće korake. Predsjednik EK Juncker i predstavnici Vijeća sudjelovat će na izvanrednoj plenarnoj sjednici.
Pročitaj više
.
Cilj EU-a za energiju iz obnovljivih izvora - udio od 20% u ukupnoj potrošnji do 2020. - već je ostvarilo mnogo država članica EU-a ili će ga ostvariti uskoro, a među njima je i Hrvatska. Međutim, druge države zaostaju i moraju učiniti više, kaže se u rezoluciji o napretku država po pitanju obnovljivih izvora energije, usvojenoj u četvrtak. Kako bi se postigao cilj porasta energetske učinkovitosti od 20% do 2020., države članice moraju u potpunosti primijeniti EU zakonodavstvo, kaže se u drugoj rezoluciji također usvojenoj u četvrtak.
Pročitaj više
.
Ako se međunarodni par razvede, sud koje zemlje treba riješiti njihove imovinske sporove? Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak nova pravila koji sud i iz koje zemlje preuzima glavnu ulogu u saslušavanju u slučajevima međunarodne rastave ili smrti. Uz pomoć ovih pravila trebalo bi se stati na kraj paralelnim postupcima u različitim državama članicama čiji sudovi moraju razriješiti takve sporove vlasništva, što košta oko 1,1 milijarde eura godišnje. Pravila bi se primjenjivala u 18 država članica EU, između ostalog u Hrvatskoj, koje su bile spremne pridružiti se ovoj inicijativi.
Pročitaj više
.
Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi raspravljat će sa zastupnicima o vrijednosti strategije kupovine obveznica u Odboru za gospodarstvo i fiskalnu politiku od 15:00. Kako bi potaknula oporavak europskog gospodarstva i kontrolirala inflaciju, banka je izašla na tržište kapitala prvi put u lipnju, kupovinom 348 milijuna eura duga velikih tvrtki. Hoće li mjere zadržati niske cijene kamatnih stopa? Pratite raspravu uživo na našim stranicama.
Pročitaj više